Autoschade, wat nu?

Veel mensen die nog nooit autoschade gereden hebben, zullen niet weten wat ze in zo’n situatie moeten beginnen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel instanties die daarbij kunnen helpen, zoals de ANWB of de wegenwacht.

De eerste keer dat ik schade reed, was ik totaal in paniek. Ik was langs een paaltje gereden waardoor er een deuk in de deur zat. Er was gelukkig verder niemand gewond geraakt, maar toch schrok ik me kapot. Ik had ook geen idee wat ik verder moest doen. Het eerste wat ik daarom deed, was mijn moeder bellen. Daardoor realiseerde ik me ook, dat in het geval van een echt verkeersongeluk, ik geen idee zou hebben hoe ik een schadeformulier moet invullen. Ik wist niet eens zeker of ik er wel een in de auto had. Slecht voorbereid, ik weet het, maar door deze ervaring heb ik wel meer dingen uitgezocht.

Gelukkig is er tegenwoordig ook de ANWB en de wegenwacht die snel ter plekke zijn in het geval van autopech langs de weg. Voor ongevallen, zul je toch de politie en/of een ambulance moeten bellen. Maar voor simpele auto/blikschade, kun je gewoon zelf naar een garage gaan.

Neem bijvoorbeeld een autoruit vervangen wanneer je een sterretje hebt. Dit kun je zeker niet zelf, dus zul je naar een garage moeten. Een voorbeeld hiervan is glasgarage. Om de voorruit vervangen kosten te zien, kun je altijd op hun website terecht. Wel is het absoluut noodzakelijk om je ruit zo snel mogelijk te laten vervangen. Een sterretje kan door iedere trigger in een keer barsten, en dan zullen de kosten veel hoger oplopen dan bij een reparatie. 

Voor blikschade zoals deuken en krassen, kun je ook het beste naar een garage gaan. In sommige gevallen hoeven de kosten niet eens zo hoog op te lopen, maar dat zul je nooit weten als je het niet laat controleren. Daarbuiten is een consultatie niet hetzelfde als een afspraak, je hoeft niet meteen iets te laten repareren. Het is ook altijd wenselijk om uit te zoeken hoe je verzekerd bent. Niet alles wordt namelijk door de verzekering vergoed. Daarnaast is er nog het feit dat wanneer je schade claimt, je jaarlijkse premie omhoog zal gaan. Het is daarom vooral bij kleinere blikschade handig om af te wegen, of je wel of niet de schade wil claimen. Soms kunnen de kosten van de premieverhoging namelijk hoger worden dan wanneer je de schade zelf betaalt.