Backpacken, durf ik dit aan?

Het is de laatste tijd helemaal hot en happening en waar vele studenten een tussenjaar voor nemen: backpacken. Het is een heel avontuur en vele kiezen er ook voor om dit alleen te gaan doen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook wel een beetje spannend. Er zijn een aantal dingen handig om te weten voordat je op reis gaat. Denk aan je verblijf en essentials die je mee moet nemen. Maar het allerbelangrijkste: een goede rugzak.

Een goede rugzak

Als je van plan bent om eenmalig te gaan backpacken kan je natuurlijk altijd een rugzak lenen. Maar wie weet bevalt het wel harstikke goed en kan je er altijd voor kiezen om een rugzak aan te schaffen. Maar waar let je nou op? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je een goed zittende rugzak aanschaft, bijvoorbeeld een Osprey rugzak. Je kan jouw pasvorm laten ommeten waardoor je rug en schouderklachten kan voorkomen. Je vervoert je rugzak tijdens backpacken tenslotte dagelijks op je rug met je mee. Ook is het handig om rekening te houden met de uitvoering van de rugzak. Denk aan handige vakken en een goede stevige sluiting van de rugzak. Ook kan je er nog voor kiezen om een regenhoes aan te schaffen. Dit zorgt voor waterdichtheid, maar ook voor extra bescherming. Osprey biedt allerlei verschillende soorten groottes rugzakken aan die ideaal zijn backpacken.

Ook kwaliteit is niet geheel onbelangrijk. Zo hoef je niet bij elke trip een nieuwe rugzak aan te schaffen maar kan je er jaren mee doen. Zorg ervoor dat je in je rugzak nog een extra tasje meeneemt, bijvoorbeeld een katoenen tas. Handig voor een dagje strand, als je even de stad ingaat of een avondje stappen. Je draagt je zware rugzak al vaak genoeg, dus een beetje afwisseling is niet vervelend.

Must knows

Als je voor de eerste keer gaat backpacken is het best spannend om alles al vooruit te plannen. Je hebt van tevoren geen idee of je je gaat houden aan zo’n planning, want wie weet bevalt een plek heel goed en wil je nog helemaal niet weggaan. Daarom wordt er vaak aangeraden om alleen een vliegticket te boeken naar je eerste overnachting. Vanaf daar kan je alle kanten op. Ook is dit nog eens goedkoper. Globaal je route uitstippelen is altijd beter dan alles van tevoren officieel maken en vliegtickets van hiernaar daaraan te schaffen. Het avontuur van backpacken zit hem ook vooral in het kijken waar je daarna weer naartoe gaat.

Voor de rest wat ook iedereen tegen je zal zeggen: gewoon doen! Het is altijd een leuk idee en je hoort er geweldige verhalen over, maar eenmaal vertrekken wordt toch soms nog wel onderschat. Denk aan de ervaring en de herinneringen die je eraan overhoudt, de prachtige dingen die je gaat tegenkomen en wellicht aan welke vriendschappen je eraan overhoudt.