De juiste mensen vinden

Als ondernemer weet je hoe lastig het is om de juiste mensen te vinden. Zelf had ik dat ook laatst. 15 sollicitanten, 0 mensen die echt paste bij de positie. Ik heb toen maar een uitzendbureau Amsterdam ingeschakeld om iemand voor me te vinden, en dat beviel. Waarom is het zo moeilijk om zelf mensen te vinden?

Te veel keuze

Als je een duidelijk beeld hebt van wat iemand moet doen, dan vind je mensen met gemak. Maar vaak heb je juist mensen nodig die ook zelf een beetje nadenken en problemen kunnen oplossen. Maar dat kan je moeilijk in een vacature zetten. Jij bent niet de enige die met dit probleem worstelt. Veel vacatures hullen zich in vaagheden. Iedereen wil een teamspeler, een kritisch denker, een zelfgestuurde initiatiefnemende en detailgerichte medewerker. Maar als dat in alle vacatures staat is het voor potentiële medewerkers op zoek gaan ze niet kunnen vinden wat bij ze aansluit. Zeker online heb je dan al snel meer dan 300 mogelijke vacatures. Iemand waarmee je een klik hebt, iemand die past bij het team, dat is wat je niet zo makkelijk kan krijgen via een geschreven vacature.

Het is een wetenschap

Mensen koppelen voor werk is voor een goed deel een wetenschap. Er zijn allerlei manieren om mensen te sorteren. Daarom zijn uitzendbureaus ook zo goed in wat ze doen. Zij hebben namelijk de data om te kijken naar wat werkt. Zij hebben de data van honderden sollicitanten en wat ze gedaan hebben toen ze aangeboden werden bij bedrijven. Zo kunnen ze een model opbouwen voor de selectie. Tegelijkertijd heeft een externe partij soms beter op het netvlies wat voor soort onderneming je hebt dan jijzelf hebt. Dat klinkt gek, maar zij zien natuurlijk heel veel bedrijven, en kunnen de dingen zien die vergelijkbaar zijn tussen bedrijven. Bovendien kijken ze alleen naar wat is, niet naar wat zal zijn of wat zou moeten zijn. Daarmee hebben ze meer afstand. Bovendien hebben we soms zelf als ondernemer een vertekend beeld. We hechten meer waarde aan iets naarmate we er langer mee bezig zijn geweest.

Het is een kunst

Maar het is meer dan alleen een klinische blik die zo een externe partij interessant maakt. Mensen doorhebben is een kunst, en eentje die niet veel mensen beheersen. De mensen die dat echter wel kunnen zie je maar al te vaak dat deze bijzondere mensen daar aan de slag gaan. Zij hebben een instinct dat je verder helpt.