De rol van de bouwkundige keuring tijdens de verkoop van een woning

Als jij een woning wilt verkopen of kopen, dan is een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) vaak nodig. Deze wordt uitgevoerd door een erkende bouwkundige ingenieur en dat kan door beide partijen in gang worden gezet. Als jij een woning wilt verkopen, dan is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring misschien niet het eerste waaraan je denkt. Dit is immers iets wat meestal door de koper wordt gedaan voordat je tot een overeenkomst komt? Toch kan het laten uitvoeren van een keuring door de verkoper ook veel voordelen hebben.

 

1. Met een bouwkundige keuring gaat de verkoop sneller

Heb jij haast om je woning te verkopen? Dan is de huizenmarkt op dit moment niet echt gunstig voor jou. Het duurt gemiddeld zeker een half jaar voordat de complete verkoop rond is en langer in gebieden waar de vraag laag is. Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren kun je de verkooptijd versnellen. Als er een potentiële koper bij je langskomt en deze is enthousiast, dan kun je met de bouwtechnische keuring direct inzage geven in de staat van het huis. De koper hoeft zich daar dan niet meer mee bezig te houden en kan sneller een positief antwoord geven.

 

2. Je komt eerlijk en betrouwbaar over

Kopers voeren een bouwkundige keuring uit om te zien dat het huis dat ze kopen in goede staat is. Jij kunt ze dat vertellen, maar niemand zal je woord ervoor nemen. Daarnaast heeft een koper dit rapport nodig om een hypotheek of lening te krijgen. Als jij direct al kunt laten zien dat je bewijs hebt van de staat van de woning, dan zet je je woorden kracht bij. Zijn er gebreken aan de woning, dan laat je direct zien dat je open kaart speelt en niet van plan bent de kopers op te lichten. Dit soort transparantie wordt vast gewaardeerd en geeft de koper een positief gevoel over jouw manier van zakendoen en de staat van de woning die je verkoopt.

 

3. Beter onderhandelen

Een laatste voordeel die jij als verkoper ervaart als je een bouwkundige keuring uit laat voeren is dat je goed onderbouwd de onderhandelingen in kunt gaan. Heb je dit document niet, dan kun je wel zeggen dat de prijs hoog is omdat de woning in goede staat verkeert, maar kun je dat niet bewijzen. Met een keuringsrapport van een specialist in je broekzak kun je bewijzen dat je terecht een bepaalde prijs vraagt en dat je woning dit ook waard is. Of je kunt laten zien waarom je de prijs al naar beneden hebt gehaald en dat je niet van plan bent om dat nog verder te doen.

 

Een waardevol document

Het is dus zeker niet zo dat een bouwkundige keuring alleen door de koper kan worden uitgevoerd. Ook als verkoper heb je hier veel aan en neem je de touwtjes in handen tijdens het volledige proces. Vraag dit direct aan bij Schippers Bouwconsult.