Wat is een bouwtechnische keuring?

Het is compleet normaal dat je bij de aankoop van vastgoed zal willen kunnen rekenen op zoveel mogelijk zekerheid. Dat is niet altijd honderd procent te garanderen. Om er zeker van te zijn dat, dat wel kan is het altijd een goed idee om een zogenaamde bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Tijdens een dergelijke keuring wordt er namelijk gecontroleerd of er mogelijks sprake is van bepaalde gebreken aan de woning. Uiteraard kunnen deze gebreken namelijk een niet onaanzienlijke invloed hebben op de uiteindelijke overnameprijs van het vastgoed. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het kopen van vastgoed? Dan zal je kunnen vaststellen dat het ten allen tijde een goed idee is om daarvoor een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Wil je daar nu graag meer over weten? Lees dan snel verder!

Waar wordt er bij een bouwtechnische keuring rekening mee gehouden?

Er zijn tal van verschillende zaken waar bij het opstellen van een bouwtechnische keuring rekening mee wordt gehouden. Allereerst zal je kunnen vaststellen dat er een algemene controle wordt uitgevoerd van de woning. Daarbij wordt er specifiek gekeken naar mogelijke vormen van schade of problemen waarvan sprake is. Het gaat daarbij dan onder meer om:

  1. Eventuele vochtproblemen waarvan sprake is;
  2. De staat van de muren en het metselwerk in de woning;
  3. Hoe is het gesteld met de ramen en de deuren van het pand?
  4. Is de woning volledig schimmelvrij of niet?
  5. Wat is de staat van de verwarming, de elektriciteit, etc.?

Door aandacht te besteden tijdens een bouwtechnische keuring aan de hierboven aangegeven aandachtspunten zal je kunnen vaststellen dat heel wat mogelijke risico's waarmee je kan worden geconfronteerd na aankoop van de woning kunnen kunnen worden uitgesloten. Er is echter nog een extra belangrijke reden om een dergelijke keuring uit te laten voeren.

​​​​​​​Hoe goed is de woning in kwestie onderhouden?

Niet alleen de schade die op het ogenblik van de controle mogelijks reeds kan worden opgemerkt is belangrijk om rekening mee te houden. Het spreekt namelijk voor zich dat je ook graag altijd stil zal willen blijven staan bij de mate waarin de woning al dan niet goed is onderhouden. Dit is een ongelofelijk belangrijk aandachtspunt. Slecht onderhoud kan er namelijk voor zorgen dat je als nieuwe eigenaar snel met extra kosten kan worden geconfronteerd. Ook op dit vlak zal je kunnen vaststellen dat een bouwtechnische keuring ongelofelijk waardevolle informatie weet te verstrekken voor zowel de korte als lange termijn.

 

Het gebeurt niet zelden dat mensen ervoor moeten kiezen om zowat al hun spaargeld in de aankoop van hun woning te stoppen. Daar is op zich niets mis mee, een woning kan namelijk een uitstekende investering blijken te zijn. Jammer genoeg is het zo dat er bij een gebrekkig onderhoud al snel na aankoop sprake kan zijn van extra kosten. Deze kosten kan je mogelijks op dat ogenblik helemaal niet betalen. Ook dergelijke vervelende situaties kunnen voorkomen worden door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zo weet je immers precies wat je kan verwachten van de woning die je hebt aangekocht. Via Homekeur.nl vind je snel welke diensten er nog meer worden aangeboden!