Zijn studenten echt zo ‘lui’ als gedacht wordt?

Je gaat zitten in je bureaustoel, neemt een kijkje naar het boek, en denkt: ‘Aan de slag.’ Je begint te leren, maar na een paar minuten gaat het alweer fout. Je wordt afgeleid door de kleinste dingetjes. Een geluidje, een vlieg, een auto die buiten langsrijdt. Zo gaat het ook allemaal niet werken. Je bent je hele concentratie kwijt, en weet niet hoe je die toets morgen ooit gaat halen. Herkenbaar? Dat kan, school stress is een heel veel voorkomend probleem. En dat probleem wordt alleen nog maar groter.

Overdag is het al druk

Herken je het? Je komt thuis van een lange dag en denkt eindelijk klaar te zijn. Maar dan moet je nog beginnen aan je huiswerk. Doordeweeks kom je bijna nergens aan toe. Je bent vaak nog laat op om te leren of iets af te maken. Dit kan liggen aan jouw planning, maar het kan ook komen omdat het gewoon zo druk is dat je het overzicht kwijtraakt. Je krijgt op een schooldag al zo veel binnen, dat er haast niets meer bij kan als je thuiskomt. En tja, dan zit je dus met een probleem.

Maak je al een planning?

‘Maak dan een planning’, wordt er vaak gezegd. Dan zucht je weer omdat je dat al zo vaak hebt gehoord. Misschien zit er dan wel een kern van waarheid in, maar wat als jij al een planning hebt die al helemaal vol staat? Misschien moeten we dan ergens anders kijken om het probleem aan te pakken. Er wordt vaak verwacht dat school op nummer één gezet wordt, en dat studenten daar wel zat tijd voor hebben. Maar ja, studenten zijn ook nog jong, en die hebben wel iets anders te doen dan iedere dag maar te leren.

We moeten naar the bigger picture kijken

Het ligt dus niet alleen aan studenten en hun slechte tijdsplanning, het ligt er niet aan dat ze er geen moeite voor doen of denken dat het allemaal maar vanzelf gaat. Het ligt ook aan de druk die er op hen gelegd wordt. En met de snelle toenemende problemen onder studenten wordt het wel eens tijd dat we dit gaan aanpakken en samen met een oplossing komen. Er moet vast wel een andere manier zijn, want als we zo door blijven gaan dan komen we ook nergens uit. Het zal vast nog wel even duren voordat dit allemaal is aangepakt, maar het is nodig, en het proberen waard.